Moikka kaikki Balanssin blogin lukijat!
Halusin kirjoittaa blogi-postaukseni siitä, millaista on opiskella, treenata ja käydä töissä samaan aikaan, ja millaisia aikatauluja päivärytmiini olen suunnitellut niiden osalta. Meillä on paljon opiskelijoita tai opiskelemaan pyrkiviä treenaajia, joten aihe varmasti koskettaa myös muitakin kuin vain itseäni. 😀
Ensin kerron vähän itsestäni. Olen 20-vuotias ja asun Ojakkalassa perheeni kanssa vielä ainakin tämän välivuoden ajan. Yritän päästä opiskelemaan näillä näkymin Ouluun. Tykkään viettää aikaa perheeni kanssa ja rakastan purjehdusta! Meillä on purjevene Espoon Nuottaniemessä ja vietänkin merellä niin paljon aikaa kuin vain mahdollista. Parasta siinä on yhdessäolo, meri sekä tietenkin itse purjehdus. Aivot totaalisesti nollautuvat ja pystyy elämään täysin hetkessä, eli täydellinen vastapaino arkeen!
Olen siis pyrkimässä hammaslääkikseen ja kuten todettua, lukuprosessi on pitkä, eikä oikeastaan mitään lukemistaukoa voi pitää pääsykokeiden välissä. Hakuaika on vuoden välein joka kevät, joten jos ei ensimmäisellä tärppää, on mahdollista yrittää vasta vuoden päästä uudestaan. Siksi opiskelemiseen on todella kovat paineet, koska niin monta kuin yrityskertoja tulee, tulee myös vuosia lisää ilman jatkokoulutusta ja tavoitetta kohti unelmatyötä.
Tykkään treenata noin 5 kertaa viikossa, joista jokainen treeni kestää tunnista puoleentoista tuntiin.
Siihen kun vielä lisää työpäivät, pitää intensiiviselle ja tarpeeksi pitkälle opiskelukerralle todella miettiä paikkansa. Olen onnekas, kun työpaikkani on kuntosalilla, josta on helppo joko työpäivää ennen tai työpäivän jälkeen käydä treenaamassa, mutta silti lukemisajankohtaan liittyy haasteita. Lisäksi pitäisi pystyä lukemaan paikassa, jossa voit täysin keskittyä siihen, mitä teet, eikä ylimääräisiä häiriötekijöitä ole.
Minulla meni kuitenkin muutamia viikkoja siihen, että sain kiinni uudesta rytmistäni treenata, opiskella ja käydä töissä. Vaihdoin nimittäin syyskuun alusta kaupasta Balanssille töihin ja sen mukana uudet työaikataulut sekoittivat aikaisemmat tapani treenata ja opiskella. Oli hassua, miten treenaamiseen ja opiskeluun tuntui vaihdon myötä löytyvän todella vähän aikaa, vaikka täällä työaikani ovat paljon säännöllisemmät kuin kaupassa, jossa jokainen viikko näytti pääsääntöisesti täysin erilaiselta, eikä minkäänlaisia suunnitelmia voinut edes paljoakaan etukäteen tehdä. Olen varma, että jännitys ja täysin uuteen siirtyminen veivät vain niin paljon voimia henkisesti, että koin, ettei aikaa muuhun ollut, vaikka työpaikan vaihto olikin itselleni täysin positiivinen muutos. Nyt olen kuitenkin saanut uudesta rytmistäni kiinni ja tasapaino treenaamisen, opiskelun ja työnteon välillä tuntuu hyvältä!
Koska työni alkaa aikaisintaan 12.00, saan luettua hyvin aamulla. Lisäksi silloin mieleni on kaikkein virkeimmillään ja jaksan usein keskittyä parhaiten. Onnekseni olen aamuvirkku, jolloin aikaisemmatkaan herätykset tunnu mahdottomilta. Kuitenkaan lukemisaikaa ei aikaisempina päivinä kerry niin paljon, että se kattaisi opiskelutarpeen. Kun työni alkaa myöhemmin tai olen vapaalla, yritän saada luettua mahdollisimman pitkän päivän tehokkaasti. Silloin ei haittaa, jos muutamana päivänä lukemiset jäävät muutamaa tuntia lyhyemmiksi. Tämän takia olen kokenut parhaimmaksi rytmiksi opiskella aamulla/päivällä, jolloin jaksan vielä keskittyä opiskeluun ja treenata illalla, jolloin kuitenkin saan tehoja irti itsestäni treeniin, vaikkei aivoni pystyiskään enää uuden oppimiseen.
Kun aikatauluni ovat tiukemmat, vähennän treenikertoja, tai teen tehokkaan, mutta lyhyen circuit harjoittelun, mille valmennuskeskus on mitä mainioin! Tällöin myös treenit vaihtuvat ja eri viikot tuntuvat mielekkäämmiltä, kun ei tee viikosta toiseen treenejä samalla kaavalla. Ykkösprioriteettini on kuitenkin opiskelu töiden ohella, joten jos en löydä aikaa treenaamiselle, en aio sitä väkipakolla myöskään tehdä ja kuluttaa itseäni loppuun. Haluan, että pystyn kuitenkin nauttimaan treenaamisesta, ja silloin se tuokin voimavaroja arjen opiskeluihin ja työntekoon!
Tässä vielä vinkki yhteen kiertoharjoitteluun, mitä on kiva tehdä yhdessä kaverin kanssa!
- boxihyppy + punnerrus
- liikkuva lankku vastusnauhan kanssa
- askelkyykkyhypyt tangolla
- kehonpainosoutu renkailla
- maastaveto open deadlift-tangolla
- pallokierrot istuen
Hauskaa joulun odotusta kaikille balanssilaisille!
-Josefiina Balanssiklubeilta