Hyvää kevättä ja pääsiäistä,

Olen seurannut aktiivisesti Hallituksen harjoittamaa politiikkaa Suomessa viimeisen vuoden aikana. Ottamatta kantaa siihen onko se oikeaa vai väärää, koska historia tulee sen vasta varmuudella kertomaan.

Haluan silti nostaa muutamia asioita esille, koska demokratia perustuu siihen, että haetaan erilaisia näkemyksiä ja kaikilla on oikeus mielipiteeseen.

  1. Tiedotus on ollut todella sekavaa, niin hallituksen, kun tiedotusvälineiden puolesta. Yrittäjänä, jota toimenpiteet koskevat olet tiedotusvälineiden varassa, jotka noudattavat vähintäänkin kyseenalaista journalismia ja metsästävät klikki-otsikoita menestyksekkäästi. Tämä tietenkin johtaa meissä, jotka työskentelevät ohjeistusviidakossa siihen, että olemme jatkuvassa pyörremyrskyssä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon 28.03.21 iltalehden otsikko ” kuntosalit kiinni” ja alaotsikko ” kuntosalit kiinni kesäkuun loppuun”. Näiden otsikoiden perusteella iso osa ihmisistä olettaa salien menevän automaattisesti kiinni, koska ihan inhimillistä syistä lukee vaan otsikot, koska aihe ei suoraan kosketa heitä. Jotenkin luulisi kaupallisten lehtien näkevän vähän pidemmälle ja ymmärtävän että lehtienkin elinehto on, että yrityksiä, jotka mainostavat niissä on olemassa ja lukijoita jotka kokevat, että sieltä saa paikkansa pitävää informaatiota. Tästä kyseisestä artikkelista johon viittasin laitoin korjauspyynnön päätoimittajalle vedoten hyvään journalistiseen tapaan. Näin kuuluu ja pitää tehdä ennen kuin laittaa viestiä julkisensanan neuvostoon. Sain vastauksen vuorokauden sisällä ja kyseinen artikkeli korjattiin. Hyvä näin, mutta vahinko oli jo realisoitunut ja virheellinen tieto jäänyt elämään.
    Olemme globaalissa kriisissä, joka koskettaa Suomea ja suomalaisia, joten olisi ensiarvoisen tärkeää, että viestintä olisi tarkkaa ja johdonmukaista. Oikeanlaisella viestinnällä vähentäisimme vastakkainasettelua varmasti jonkin verran ja ihmiset ymmärtäisivät, että nyt on oikeasti aika tukea eikä horjuttaa toisia.
  2. Voi olla, että Hallitus on hoitanut postinsa hyvin? Itse olin myös taipuvainen ajattelemaan tämän kriisin alkaessa, että kyllä Hallitus on hoitanut hyvin Suomen tilanteen. Tämä oli luonnollista, koska kukaan ei oikein tiennyt mistä tässä oli kysymys. Nyt, kun kriisi on ollut päällä yli vuoden ja on olemassa olevaa statistiikkaa pandemiasta, niin en ole enää samaa mieltä. Mielestäni Hallituksen työskentely on asioihin reagoimista ja ennakointi on ollut vajavaista. Silloin, kun millään yksittäisillä päätöksillä tai käskemällä, asioita ei saada paremmaksi, niin taitavat johtajat osallistavat enemmistön taaksensa. Enemmistö on tässä tapauksessa kansa ja jotta heidät voisi saada taaksensa, niin heidän pitäisi tietää jotakin raja-arvoja ja tavoitteita, joihin me normaalielässäkin pyrimme. Nyt, kun on ajettu lakeja läpi joilla varovaisempikin Hallitus uskaltaa toimia, voisi tehdä selkeän taulukon tavoitteeksi eri alueille. Esimerkiksi ilmaantuvuus yli 100/100 000 niin seuraavat paikat ovat kiinni, seuraavat voivat olla auki näillä – ja näillä ehdoilla. Tämä vain esimerkkinä ja ymmärrän kyllä, että siellä pitäisi olla useampia indikaattoreita, mutta ei liian montaa koska seuraavaksi siitä tulee sellainen himmeli, josta ei taaskaan kukaan ota selvää. Väitän, että suurin osa ihmisistä olisi valmis tekemään asioita oikein, kun joku näyttäisi suuntaa, mutta nyt meiltä puuttuu asioiden eteenpäin viemisestä johtajuus. Olen seurannut todennäköisesti melkein jokaisen tiedotustilaisuuden, jota hallitus on pitänyt ja niissä toistellaan samoja jargoneita papukaijamaisesti.
  3. Toivottavasti covid-19 on kohta haalea muisto enää tässä mittakaavassa, mutta laskua maksamme pitkään. Niitä asioita, joihin tämä tulee vaikuttamaan vielä todella kauan, on niin pitkä lista, että poimin vaan muutaman.
    Yrityksiä, jotka ovat toimineet yli viisivuotta maksaen yhteisöveroa ja työllistäneet suoraan sekä välillisesti tulee menemään konkurssiin varmasti. No, tähän on hyvä todeta, että ” niitähän menee ja uusia tulee”. Onko se kuitenkaan ihan noin, jos sitä ajatellaan vähän pidemmälle. Totta on, että yrityksen tilalle tyhjiötä täyttämään tulee ennemmin tai myöhemmin uusi yrittäjä. Uusista yrittäjistä kuitenkin näin geneerisesti tarkasteltuna yksi kymmenestä onnistuu. Sitten vielä ennen kuin se onnistuja löytyy ja uusi yritys maksaa yhteisöveroja, niin se ottaa kyllä aikansa. Yrittäjillä on myös taipumusta vuosien toiminnan jälkeen verkostoitua alueensa eri tahojen kanssa ja tuoda elinvoimaisuutta alueelle mm. tukemalla urheiluseuroja, vanhustentyötä, kulttuuria ja jne.. Joten pelkona on isossa kuvassa, että myös alueella moni toiminto rapautuu vuosiksi eteenpäin, jos ei lopu kokonaan. Tämä sitten voi jo vaikuttaa alueeseen monella tavalla. Näistä mainittakoon isoimpana koko alueen muuttuminen muuttotappio kunnaksi tai kaupungiksi ja sitä kautta omistusten arvon lasku, joka vaikuttaa jokaiseen omistusasujaan. Yhteisöverojen lasku ei voi myöskään olla näkymättä alueen infran tai palveluiden huonontumisena, joten totean tähän, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kaikella tarkoitan mm. tulevia työttömiä, mielenterveyspotilaita, huonosti voivia nuoria ja aikuisia ja jne..

Kirjoitin tämän blogin ihan vaan järjestääkseni ajatuksiani ja jotta jaksamme omassa yhtiössämme tämän ajan yli ja tulemme vahvempina ulos tästä tilanteesta. En ole ehdolla kunnallisvaaleissa vaan kirjoitin tämän myös siksi että mahdollisimman moni ymmärtäisi, että vain yhdessä tekemällä saamme suurin piirtein samanlaisen arjen kuin meillä oli kun tämä pandemia on ohi.

Positiivisuutta päivään ja pitäkää huolta oman alueenne palveluista ja läheisistä

Sami